ایران دهمین فولادساز برتر جهان در فوریه ۲۰۲۵ شد. مطابق با آخرین دادههای منتشر شده از سوی انجمن جهانی فولاد، همزمان با افت کلی در سطح تولید جهانی فولاد خام، میزان تولید فولاد ایران در ماه فوریه سال ۲۰۲۵ (اواخر بهمن تا اواسط اسفند ۱۴۰۳) با کاهشی معادل ۲۱.۸ درصد به رقم ۱.۷ میلیون تن رسید. این آمار نشانگر آن است که اگرچه آهنگ کاهش تولید در مقایسه با ماه پیشین تا حدودی کندتر شده است، اما کشورمان همچنان جایگاه دهمین تولیدکننده برتر فولاد در جهان را حفظ نموده است.
تازهترین گزارش انجمن جهانی فولاد، با تمرکز بر ارزیابی وضعیت تولید فولاد خام در مقیاس بینالمللی در ماه فوریه ۲۰۲۵ و مقایسه آن با آمار مشابه در فوریه ۲۰۲۴، آشکار میسازد که حجم تولید فولاد خام در سطح جهان، تحت تاثیر تداوم روند کاهشی در دومین ماه سال ۲۰۲۵، به ۱۴۴.۷ میلیون تن رسیده است. این رقم در مقایسه با فوریه سال پیشین، افت ۳.۴ درصدی را نشان میدهد.
بر اساس یافتههای انجمن جهانی فولاد، در حالی که میزان تولید فولاد خام ایران در ماه ژانویه سال ۲۰۲۵ (اواخر دی تا اواسط بهمن ۱۴۰۳) با کاهش قابل توجه ۲۴.۱ درصدی به ۲.۲ میلیون تن رسیده بود، این روند کاهشی، با وجود کاهش سرعت آن، در ماه فوریه نیز با افت ۲۱.۸ درصدی ادامه یافته است. با این وجود، جمهوری اسلامی ایران همچنان در جمع ده تولیدکننده برتر فولاد جهان قرار دارد. برای اطلاع از قیمت روز آهن میتوانید به سایت کارآهن مراجعه کنید یا با کارشناسان مجموعه به شماره ۶۷۱۴۵-۰۲۱ تماس بگیرید.
زمان خواندن: ۹ دقیقه
ایران دهمین فولادساز برتر جهان در فوریه ۲۰۲۵
این گزارش جامع، که بر پایه دادههای مربوط به تولید فولاد خام در ۶۹ کشور جهان در ماه فوریه سال جاری میلادی تنظیم شده است، حاکی از آن است که در این ماه، کل تولید جهانی فولاد خام به ۱۴۴.۷ میلیون تن رسید که این میزان، نمایانگر کاهش ۳.۴ درصدی نسبت به فوریه ۲۰۲۴ و افت ۴.۴ درصدی در مقایسه با ژانویه ۲۰۲۵ میباشد.
کاهش تولید فولاد در سطح جهانی، در پی تداوم روند نزولی تولید از ابتدای سال ۲۰۲۵ به وقوع پیوسته است. به طوری که مجموع تولید جهانی در ماههای ژانویه و فوریه سال جاری به ۳۰۲ میلیون تن رسیده است که این رقم، ۲.۲ درصد کمتر از مدت مشابه در سال ۲۰۲۴ میباشد.

عملکرد تولیدکنندگان کلیدی فولاد در جهان
جمهوری خلق چین، به عنوان بزرگترین تولیدکننده فولاد در سطح جهان، در ماه فوریه با تولید ۷۸.۹ میلیون تن، کاهشی معادل ۳.۳ درصد را نسبت به دومین ماه سال گذشته تجربه نموده است. این امر، یکی از عوامل اصلی در کاهش کلی تولید جهانی فولاد به شمار میرود. با این حال، میانگین تولید روزانه فولاد در چین در ماههای ژانویه و فوریه سال جاری، ۰.۷ درصد نسبت به مدت مشابه در سال قبل افزایش یافته است.
بر اساس گزارش انجمن جهانی فولاد، افت تولید فولاد در چین، عمدتاً ناشی از کاهش تقاضا در بخش املاک این کشور ارزیابی میگردد. در دو ماه نخست سال جاری میلادی، بازار املاک چین شاهد کاهش ۲۹.۶ درصدی در حجم معاملات بوده است. علاوه بر این، افزایش تعرفههای اعمال شده از سوی ایالات متحده بر صادرات فولاد چین نیز به عنوان یک عامل موثر در کاهش تولید این کشور مطرح میباشد، هرچند صادرات فولاد چین در همین بازه زمانی، رشد ۶.۷ درصدی را تجربه نموده است که نشانهای از دستیابی این کشور به بازارهای جدید میباشد.
در ماه فوریه سال جاری، کشور هند با ثبت رشد قابل توجه ۶.۳ درصدی در تولید فولاد، جایگاه دوم خود را در میان بزرگترین تولیدکنندگان فولاد جهان تثبیت نموده است. لازم به ذکر است که میانگین تولید روزانه فولاد در این کشور در دو ماه ژانویه و فوریه سال ۲۰۲۵ نیز رشد ۶.۸ درصدی را نشان میدهد.
به استثنای هند، در ماه فوریه، کشور کره جنوبی نیز با رشد اندک ۰.۷ درصدی، میزان تولید فولاد خام خود را به ۵.۲ میلیون تن رسانده است. بدین ترتیب، کره جنوبی به همراه هند، تنها تولیدکنندگان کلیدی فولاد در جهان به شمار میروند که در ماه فوریه افزایش تولید را تجربه نمودهاند.
هشت کشور از میان ده تولیدکننده اصلی فولاد در سطح جهان، در دومین ماه سال ۲۰۲۵ شاهد کاهش تولید بودهاند که جزئیات آن در جدول ارائه شده قابل مشاهده است.

میزان تولید فولاد ایالات متحده آمریکا در ماه فوریه سال جاری میلادی نیز با کاهش ۷ درصدی نسبت به مدت مشابه در سال گذشته به ۶ میلیون تن رسیده است. این کاهش، عمدتاً ناشی از اعمال سیاستهای تعرفهای جدید در این کشور میباشد که بر اساس آن، از ابتدای ماه مارس سال جاری، ۲۵ درصد عوارض بر واردات فولاد و آلومینیوم اعمال میگردد. البته، رکود تقاضای داخلی نیز به عنوان یک عامل موثر بر کاهش تولید فولادسازان آمریکایی مطرح میباشد.
میزان تولید فولاد خام کشورمان، ایران، در ماه فوریه سال جاری با کاهش چشمگیر ۲۱.۸ درصدی به ۱.۷ میلیون تن رسیده است. بر اساس گزارش انجمن جهانی فولاد، دلیل اصلی این افت تولید، مشکلات مربوط به تامین انرژی، به ویژه کمبود گاز و برق، و همچنین کاهش تقاضا در بازارهای صادراتی ایران میباشد.
کشور آلمان نیز با کاهش ۱۳.۵ درصدی در ماه فوریه سال جاری، تنها ۲.۷ میلیون تن فولاد تولید نموده است. دلیل اصلی این کاهش، در گزارش انجمن جهانی فولاد، رکود اقتصادی حاکم بر اتحادیه اروپا و افزایش هزینههای تولید عنوان شده است.
روندهای منطقهای تولید فولاد
قاره آفریقا، در دومین ماه سال جاری میلادی، تنها منطقهای در جهان بود که با رشد مثبت در تولید فولاد این ماه را سپری نمود. از میان هشت منطقه مورد بررسی در گزارش انجمن جهانی فولاد، میزان تولید فولاد در قاره سیاه با رشد ۷.۶ درصدی در ماه فوریه به ۱.۹ میلیون تن رسید. این در حالی است که سایر مناطق جهان کاهش تولید را تجربه نمودهاند.
بیشترین میزان کاهش منطقهای در تولید فولاد مربوط به منطقه خاورمیانه میباشد. این بخش از جهان، به دلیل افت شدید تولید فولاد در ایران، با کاهش ۱۱.۵ درصدی در تولید مواجه گردید و کل تولید فولاد در خاورمیانه به ۳.۷ میلیون تن رسید. لازم به ذکر است که حدود ۴۶ درصد از کل فولاد تولید شده در خاورمیانه، در ایران تولید میشود.
منطقه اتحادیه اروپا (شامل ۲۷ کشور عضو) نیز در ماه فوریه سال جاری کاهش ۷.۱ درصدی را در تولید فولاد تجربه نمود و میزان کل تولید فولاد در این کشورها به ۱۰.۱ میلیون تن رسید. بر اساس گزارش انجمن جهانی فولاد، افت تولید در دو کشور آلمان (با ۱۳.۵ درصد کاهش) و ایتالیا در این زمینه تاثیرگذار بوده است.
در منطقه آسیا و اقیانوسیه نیز تولید فولاد در ماه فوریه سال جاری با کاهش ۲.۶ درصدی مواجه گردید و کل فولاد تولید شده در این منطقه به ۱۰۷.۳ میلیون تن رسید. دلیل عمده این کاهش، افت ۳.۳ درصدی تولید در چین و کاهش ۸.۵ درصدی تولید در ژاپن میباشد. افزایش جزئی ۰.۷ درصدی در تولید کره جنوبی نیز نتوانست شدت کاهش تولید در این منطقه را جبران نماید.
منطقه روسیه و کشورهای مشترکالمنافع (CIS) به همراه اوکراین نیز در دومین ماه سال جاری میلادی کاهش تولید ۱.۹ درصدی را تجربه نمودند و تولید فولاد در این منطقه به ۶.۷ میلیون تن رسید. این امر، نشاندهنده تاثیر تحریمهای اعمال شده از سوی اروپا و آمریکا و همچنین کاهش تقاضای جهانی برای فولاد این منطقه میباشد.
عوامل کلیدی موثر بر تولید فولاد
بر اساس گزارش انجمن جهانی فولاد، سیاستهای تجاری ایالات متحده و اعمال تعرفه ۲۵ درصدی از سوی این کشور بر واردات فولاد و آلومینیوم (که از ابتدای مارس ۲۰۲۵ به اجرا درآمده و دامنه آن به محصولات مشتق شده نظیر مقاطع طویل فولادی و قطعات خودرو نیز گسترش یافته است)، تاثیر مستقیمی بر صادرات کشورهایی نظیر چین، ژاپن و روسیه گذاشته و منجر به کاهش تولید در این کشورها گردیده است.
رکود حاکم بر بخش ساختمان در چین نیز به عنوان یک عامل موثر در کاهش تولید فولاد این کشور مطرح میباشد. کاهش پروژههای جدید در حوزه املاک و مستغلات، تقاضای داخلی برای فولاد در بزرگترین تولیدکننده فولاد جهان را تحت تاثیر قرار داده است.
چالشهای مربوط به ناترازی انرژی در منطقه خاورمیانه، به ویژه در ایران که صنعت فولاد این کشور در ماه فوریه با قطعی گاز و برق مواجه گردید، منجر به کاهش تولید در کشور و به تبع آن در کل منطقه خاورمیانه شده است.
سرمایهگذاریهای گسترده کشور هند در راستای توسعه زیرساختها، منجر به افزایش سرمایهگذاری در پروژههای زیربنایی و صنعت خودروسازی این کشور گردیده و تولید فولاد این کشور در دومین ماه سال ۲۰۲۵ نیز همانند ماههای گذشته، رشد چشمگیری را تجربه نموده است.

چشم انداز آتی بازار فولاد
بر اساس پیشبینیهای انجمن جهانی فولاد، انتظار میرود تولید فولاد در چین در ماه مارس سال ۲۰۲۵، با بهبود حاشیه سود تولیدکنندگان و افزایش حجم صادرات، اندکی افزایش یابد. همچنین، احتمالاً کشور هند به عنوان موتور محرک جدید صنعت فولاد، جایگاه دوم خود را در میان بزرگترین تولیدکنندگان فولاد جهان تثبیت خواهد نمود.
انجمن جهانی فولاد تصریح دارد که کاهش تولید در مناطق اروپا و خاورمیانه ممکن است تا نیمه اول سال ۲۰۲۵ ادامه یابد، مگر آن که با بهبود شرایط اقتصادی و وضعیت تامین انرژی، تحولی اساسی در صنعت فولاد این مناطق به وقوع بپیوندد.
آخرین گزارش انجمن جهانی فولاد تاکید دارد که تعرفههای اعمال شده از سوی ایالات متحده احتمالاً منجر به تشدید تنشهای تجاری در سطح بینالمللی شده و فرآیند بازسازی زنجیره تامین جهانی فولاد را پیچیدهتر خواهد نمود.
گزارش فوریه ۲۰۲۵ انجمن جهانی فولاد (World Steel Association) نشاندهنده افزایش ناهمگونی در روند تولید فولاد در سطح جهان میباشد. در حالی که اکثر مناطق جهان با کاهش تولید مواجه بودهاند، کشورهای هند و قاره آفریقا به عنوان استثناهای قابل توجه ظاهر شدهاند.
عوامل اقتصادی، از جمله رکود حاکم بر بخش ساختمان، و عوامل سیاسی نظیر اعمال تعرفههای تجاری، محدودیتهای زیستمحیطی و مشکلات مربوط به تامین انرژی، نقش کلیدی در شکلدهی روندهای تولید فولاد ایفا مینمایند. به منظور دستیابی به ثبات در این بازار، هماهنگی میان سیاستهای تجاری و سرمایهگذاری در فناوریهای پایدار، امری ضروری به نظر میرسد.
بر اساس گزارشهای انجمن جهانی فولاد، در حال حاضر میزان تولید فولاد در ایران حدود ۳۱ میلیون تن در سال میباشد که بیش از ۴۰ درصد آن در استان اصفهان تولید میگردد. در حال حاضر، ظرفیت تولید فولاد کشورمان ۵۵ میلیون تن در سال بوده و میزان صادرات فولاد حدود ۸ میلیون تن در سال است. بنابراین با وجود افت تولید فولاد داخلی، ایران دهمین فولادساز برتر جهان در فوریه ۲۰۲۵ شد.
انجمن جهانی فولاد (worldsteel) به عنوان یکی از بزرگترین و پویاترین انجمنهای صنعتی در سطح جهان شناخته میشود که اعضای آن شامل تولیدکنندگان فولاد، انجمنهای ملی و منطقهای صنعت فولاد و موسسات تحقیقاتی فولاد میگردد. اعضای این انجمن، بیش از ۸۵ درصد از کل تولید جهانی فولاد را نمایندگی میکنند.
منبع: ایرنا