کاربرد انواع میلگرد در ساختمان(هر آنچه که باید بدانید)

شما مطمئنا حداقل هزار بار در زندگی خود اصطلاح بتن را شنیده‌اید. اصطلاح بتن مخلوطی از آب، سیمان و سنگدانه‌هایی مانند ماسه، شن یا سنگ خرد شده است. سیمان، آب و سنگدانه‌ها به خوبی به هم چسبیده و بتن را تشکیل می‌دهند. این خمیر است که در مصالح ساختمانی برای ساخت سازه ها و پی‌ها استفاده می‌شود.

با این حال، ساختمان بتنی می‌تواند نیروهای طبیعی را فشرده کند اما نیروهای کششی مانند بار، کشیدن و هل دادن می‌تواند باعث ایجاد ترک بر روی آن گردد. به همین دلیل از میلگردهای فولادی تقویت‌کننده یا میلگرد برای مقاومت در برابر نیروهای کششی بتن استفاده می‌کنند.

میلگردها با کاهش لغزش به خوبی با بتن می‌چسبند. این محصول از طریق عملیات نورد گرم با استفاده از شمش و بیلت فولادی ساخته می‌‎شود. در برخی موارد، میلگردها از ضایعات فولادی یا ریل راه آهن به مرحله تولید می‌رسند. از این رو، در این مقاله، به کاربرد انواع میلگرد در ساختمان می‌پردازیم. همچنین برای آگاهی از قیمت روز میلگرد می توانید به وبسایت کارآهن مراجعه کنید.

زمان خواندن: ۴ دقیقه

کاربرد میلگرد

کلاف میلگرد

میلگرد یکی از محصولات با کاربرد فراوان در صنعت ساختمان است. ابتدا باید بدانید که در کدام قسمت از ساخت و ساز ساختمان از انواع بتن استفاده می‌شود. مهم‌ترین دلایل استفاده از میلگرد در ساخت و سازها شامل تامین مقاومت بتن، امکان استفاده از بتن با ضخامت کم، جلوگیری از ترک خوردن،  افزایش طول عمر و اقتصادی بودن است.

هر سازه‌ای باید یکپارچگی ساختاری خود را نشان دهد تا برای مدت طولانی دوام بیاورد. لازم به یادآوری است که استفاده از مصالح بی‌کیفیت باعث می‌شود که سازه نیز دچار آسیب‌های فراوان و همچنین خوردگی شود. علاوه بر آن ممکن است صدمات جدی به ساکنان آنجا وارد بیاید.

در سرتاسر جهان، بخش‌های صنعتی و ساختمانی به استفاده از محصولات فولادی تولیدی برای ایجاد لایه‌ای از حفاظت و دوام روی آورده‌اند. ایجاد سازه برای ساختمان‌های بتنی و بنایی با استفاده از میلگردها فولادی تقویت‌کننده امکان‌پذیر است. استفاده از میلگرد در ساخت و ساز به موفقیت بیشتر سازه کمک می‌کند.

انواع میلگرد و کاربرد آن در ساختمان‌سازی

در ادامه بررسی کاربرد انواع میلگرد در ساختمان، به سراغ انواع این محصول مورد استفاده در صنعت ساخت و ساز می‌رویم.

۱- میلگرد کربن فولادی

این نوع میلگرد رایج‌ترین نوع میلگرد است و گاهی به آن میلگرد سیاه نیز می‌گویند.

این محصول بسیار تطبیق‌پذیر است و راحت‌تر از انواع دیگر خورده می‌شود. به همین دلیل آن را برای مناطقی که در معرض رطوبت بالا قرار دارند یا در سازه‌هایی که اغلب در معرض آب هستند، نامناسب می‎کند.

بسیاری از مردم میلگرد فولاد کربنی را بهترین انتخاب در ساخت و ساز به ویژه برای پله و سقف‌سازی می‌دانند.

همچنین برای ساخت تیرها، دال‌ها و بسیاری موارد دیگر استفاده می‌شود.

این میله‌های فولادی کربنی دارای استحکام کششی تا ۴۰۰۰۰ psi هستند تا مقاومت کششی کافی برای بتن ایجاد کنند. از این رو، بسیاری از سازندگان، میلگرد فولاد کربنی را نسبت به سایر محصولات فولادی بهترین برای ساختمان‌ها می‌دانند.

۲- میلگرد روکش اپوکسی

میلگردهای با روکش اپوکسی گران هستند و در مناطقی که با آب شور در تماس هستند یا مشکل خوردگی دارند، استفاده می شود.

۳- میلگردهای فولادی ضد زنگ

میلگردهای فولادی ضد زنگ می‌توانند جایگزین میلگردهای فولاد کربنی به عنوان محصولات تقویت‌کننده فولاد شوند.. در مناطقی که مشکل خوردگی دارند یا تعمیرات سخت و پرهزینه‌ای وجود دارد، این محصول می‌تواند راه حلی مقرون به صرفه باشد؛ زیرا آرماتور فولاد ضد زنگ باعث خوردگی گالوانیکی نمی‌شود. در نتیجه کاربرد انواع میلگرد در ساختمان به ویژه در نوع ضد زنگ، شامل محیط‌های مرطوب است.

۴- میلگردهای گالوانیزه

میلگردهای گالوانیزه ۴۰ برابر بیشتر از میلگردهای فولاد کربنی در برابر خوردگی مقاوم هستند و برای سازه‌هایی که به شدت در معرض شرایط مرطوب قرار می‎گیرند، ایده آل هستند. با این حال این محصول بسیار گران است.

انواع فولاد مورد استفاده برای ساخت میلگرد

میلگرد

میلگرد یا میلگرد تقویت کننده معمولا از انواع مختلفی از فولاد ساخته می‌شود که هر کدام خواص و ویژگی‌های خاص خود را دارند. رایج‌ترین انواع فولاد مورد استفاده برای میلگرد عبارتند از:

۱- فولاد کربنی (ASTM A615/A615M)

این محصول رایج‌ترین نوع فولادی است که برای میلگرد استفاده می‌شود. آلیاژی از آهن و کربن با مقادیر کمی از عناصر دیگر است. استحکام و دوام را فراهم می‌کند و برای ساخت سازه‌های ساختمانی کاربرد دارد.

۲- فولاد کم آلیاژ (ASTM A706/A706M)

این نوع فولاد حاوی عناصر آلیاژی اضافی مانند وانادیوم یا نیکل در مقادیر کم است. این عناصر برای بهبود جوش‌پذیری و شکل‌‎پذیری میلگرد طراحی شده است و آن را برای کاربردهایی که نیاز به جوشکاری دارند، مناسب می‌کند.

۳- فولاد ضد زنگ

در ادامه بررسی کاربرد انواع میلگرد در ساختمان، میلگرد ساخته شده از فولاد زنگ نزن ممکن است در برخی موارد استفاده شود؛ به ویژه در محیط‌هایی که مقاومت در برابر خوردگی بسیار مهم است. فولاد ضد زنگ حاوی کروم است که یک لایه اکسید محافظ روی سطح ایجاد کرده و از خوردگی محصول جلوگیری می‌کند.

پوشش‌های رایج برای میلگرد

انواع پوشش رایج میلگرد عبارتند از؛

۱- میلگرد با روکش اپوکسی

این پوشش محافظ اپوکسی با ایجاد مانعی بین فولاد و محیط اطراف، از خوردگی میلگرد جلوگیری می‌کند. میلگرد با روکش اپوکسی اغلب در محیط‌های خورنده یا جاهایی که دوام طولانی مدت مد نظر است، استفاده می‌شود.

۲- پوشش پلیمری

پوشش‌های پلیمری که ممکن است شامل موادی مانند پلی اتیلن یا پلی پروپیلن باشد، گاهی اوقات برای محافظت از میلگرد استفاده می‌شود. این پوشش‌ها مانعی در برابر رطوبت و عوامل خورنده ایجاد می‎کنند.

کاربرد میلگرد در ساخت و ساز

میلگرد یک عنصر ضروری در ساخت و ساز است؛ زیرا امکان ایجاد سازه‌های بتن مسلح قوی‌ و بادوام را فراهم می‌کند. هدف اصلی آن افزایش مقاومت و دوام بتن با ایجاد مقاومت کششی اضافی است.

برای تضمین اجرای صحیح در هر پروژه و در نتیجه تضمین پایداری و طول عمر ساختمان‌ها، شناخت انواع مختلف میلگرد و کاربرد آن‌ها بسیار مهم می‌شود. با این وجود، میلگرد در طیف گسترده‌ای از کاربردهای ساختمانی استفاده می‌شود که برخی از رایج‌ترین کاربرد انواع میلگرد در ساختمان عبارتند از:

۱- پایه‌ها

میلگرد اغلب در ساخت فونداسیون‌ها برای ایجاد تکیه‌‎گاه اضافی و مقاومت در برابر تنش‎های کششی که ممکن است توسط سازه ایجاد شود، مورد استفاده قرار می‌گیرد. این محصول به جلوگیری از ترک خوردگی کمک می‎کند و یکپارچگی ساختاری فونداسیون را افزایش می‌دهد.

علاوه بر این، میلگرد در ساخت فونداسیون‌ها ضروری است؛ زیرا مقاومت و پایداری سازه‌ها را فراهم می‌کند. از آن در پایه‌ها، دال‌های پایه، شمع‌ها و غیره استفاده می‌شود.

۲- ستون‌ها

این عناصر باربر عمودی به میلگرد نیاز دارند تا بارهایی را که به آن‌ها وارد می‎‌شود تحمل کند و از تغییر شکل یا فروپاشی جلوگیری بعمل آورد.

۳- تیرها و دال‌ها

تیرها و دال‌های بتن آرمه برای مقاومت در برابر بارها و تلاش‌هایی که متحمل می‌شوند، مانند وزن خود سازه و بارهای متغیر (افراد، مبلمان و غیره)، به میلگرد نیاز دارند.

۴- دیوارها

میلگرد در دیوارها و دیوارهای بتن آرمه برای بهبود مقاومت و پایداری آن به ویژه در مناطق لرزه خیز یا با خطر حرکت زمین استفاده می‌شود.

میلگرد ضد زنگ

۵- بتن آرمه

بیشترین کاربرد میلگرد در سازه‌های بتن آرمه است. بتن دارای مقاومت فشاری عالی است اما مقاومت کششی نسبتا کمی دارد. با ترکیب میلگرد در بتن، این مجموعه یکپارچه می‌تواند نیروهای کششی را بهتر تحمل کند و استحکام و دوام کلی سازه‌ها مانند ساختمان‌‎ها، پل‌ها، سدها و پی‌ها را بهبود بخشد.

۶- پل‌ها و روگذرها

میلگرد در ساخت پل‌ها و روگذرها که سازه‌ها نیاز به تحمل بارهای سنگین و تحمل شرایط مختلف محیطی دارند، کاربرد زیادی دارد. ترکیب بتن و میلگرد استحکام لازم برای تحمل وزن وسایل نقلیه و تضمین طول عمر سازه را فراهم می‌کند.

۷- دیوارهای حائل

دیوارهای حائل که برای نگه داشتن خاک یا سایر مصالح استفاده می‌شود، اغلب از میلگرد برای تقویت بتن و جلوگیری از شکست ناشی از نیروهای جانبی استفاده می‌کند. این امر به ویژه در سازه‌‌هایی که نیاز به مقاومت در برابر فشار وارد شده توسط خاک و آب دارند، بسیار مهم است.

۸- ساختمان‌های بلند

در ساختمان های بلند، میلگرد برای تامین استحکام لازم برای تحمل وزن سازه و مقاومت در برابر نیروهایی مانند باد و بارهای لرزه ای بسیار مهم است. استفاده از بتن مسلح، از جمله میلگرد، در ساخت آسمان خراش‌ها و سایر سازه های مرتفع کاربردی به نظر می‌رسد.

کلام آخر

در این مقاله به کاربرد انواع میلگرد در ساختمان اشاره کردیم. برای اینکه بتوانیم شناخت کافی از کاربردهای این محصول پیدا کنیم، لازم بود به انواع آن، مواد اولیه و پوشش‌های مورد استفاده در ساخت این محصول اشاره‌ای داشته باشیم. لازم به یادآوری است که اگر به دنبال شناخت بیشتر از انواع میلگرد هستید، مقاله معرفی انواع میلگرد + جدول مشخصات آن را مطالعه کنید.

منبع تصاویر: mcswusa.com

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.