تعرفههای پیشنهادی ترامپ بر صنعت فولاد چه تاثیری بر اقتصاد آمریکا و جهان خواهد گذاشت؟ دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب این هفته قول داد که از خرید فولاد ایالات متحده توسط شرکت فولاد ساز ژاپنی نیپون استیل جلوگیری کند. همچنین قول داد صنعت فولاد داخلی را با تعرفه تقویت نماید. در این مقاله به نقاط مثبت و منفی اعمال تعرفههای پیشنهادی ترامپ بر صنعت فولاد و تاثیر آن در اقتصاد آمریکا و جهان میپردازیم.
زمان خواندن: ۶ دقیقه
تعرفههای پیشنهادی ترامپ بر صنعت فولاد
ترامپ در پستی در Truth Social گفت: «من کاملا مخالف خرید فولاد آمریکا توسط یک شرکت خارجی هستم». او متعهد شد که فولاد ایالات متحده را دوباره قوی و عالی بسازد و این به سرعت اتفاق خواهد افتاد.

علاوه بر این، ترامپ برای هر محصولی که از همه شرکای تجاری ایالات متحده وارد میشود، مالیاتی بالغ بر ۲۰ درصد و همچنین مالیاتی بین ۶۰ تا ۱۰۰ درصد برای همه کالاها از چین (تولیدکننده پیشرو فولاد در جهان)، پیشنهاد کرده است.
به گفته کارشناسان، این سیاستها میتوانند چشمانداز فولادسازان داخلی را با افزایش قیمتها، درآمد و افزایش اشتغال بهطور متوسط بهبود بخشد. اگرچه این مزایا باعث نمیشود که این بخش به اوجهایی که در دوران شکوفاییاش دست یافته بود، برسد.
با این حال، کارشناسان هشدار دادند که افزایش احتمالی قیمت مصرفکننده در نتیجه تعرفههای گسترده میتواند به صنعت فولاد به عنوان بخشی از رکود اقتصادی گستردهتر آسیب برساند.
تعرفهها میتواند به صنعت فولاد آمریکا آسیب برساند
به گفته کارشناسان، این سیاستها همچنین خطر آسیب رساندن به بخش تولید ایالات متحده را به طور کلی دارد، زیرا تعرفهها هزینهها را برای کارخانههایی که به فولاد خام به عنوان مواد اولیه متکی هستند، افزایش میدهد و مزیت رقابتی این شرکتها را با همتایان بینالمللی خود کمتر میکند.
کایل هندلی، استاد اقتصاد در دانشگاه کالیفرنیا، سن دیگو، با اشاره به تعرفههای فولادی که در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ ایجاد و در دوره ریاست جمهوری جو بایدن حفظ شد، گفت: «ما قبلا بارها و بارها تلاش کردهایم به صنعت فولاد کمک کنیم. با این حال، ما اینجا هستیم و صنعت فولاد همچنان به کمک بیشتری نیاز دارد.»
تعرفههای پیشنهادی ترامپ بر صنعت فولاد چه تاثیری بر روابط آمریکا و چین خواهد گذاشت؟ رئیس جمهور ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود، تعرفههایی را علیه چین وضع کرد که باعث ایجاد شغل، سرمایهگذاری و تورم نشد. کارولین لیویت، سخنگوی انتقالی ترامپ در بیانیهای گفت: کاهش تورم، افزایش دستمزدهای واقعی، کاهش مالیاتها، کاهش مقررات و از بین بردن انرژی آمریکا، تنها بخشی از برنامههای رئیس جمهور منتخب است».
فولادسازان آمریکایی خواستار اعمال تعرفه هستند
تعرفهها همچنان مورد علاقه رهبران صنعت فولاد است. انجمن تولیدکنندگان فولاد یا SMA، بزرگترین انجمن تجاری ایالات متحده که نماینده فولادسازان است، از دولت آینده ترامپ خواسته که تعرفههای فولاد را افزایش دهد.
فیلیپ بل، رئیس SMA در مصاحبهای گفت: «ما در معرض تهدید دائمی اقتصادهای غیر بازاری هستیم که از قوانین تجاری ما طفره میروند تا فولاد ارزان، یارانهای با آلایندگی بالا و سایر محصولات را به بازار آمریکا سرازیر و رقابت را برای تولیدکنندگان داخلی سخت کنند».
بل افزود: خوشبختانه، رئیس جمهور منتخب ترامپ قول داده است که از هر ابزاری برای پایان دادن به تجارت ناعادلانه و در عین حال تحریک رشد شغل و بهره وری استفاده کند.
سابقه اعمال تعرفهها بر صنعت فولاد مثبت است
در سال ۲۰۱۸، ترامپ تعرفههایی بر آلومینیوم و فولاد از سوی بسیاری از کشورها از جمله مکزیک، کانادا و اتحادیه اروپا وضع کرد. در طول سال های بعد، قیمت فولاد ایالات متحده و میزان تولید افزایش یافت.
طبق مطالعه سال گذشته کمیسیون تجارت بینالمللی ایالات متحده، یک آژانس دولتی، میانگین قیمت یک تن فولاد نورد گرم یا همان ورق سیاه، یک معیار رایج برای قیمت فولاد مورد استفاده قرار میگیرد، بین سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ از حدود ۷۰۰ دلار به ۱۸۵۰ دلار افزایش یافت.
با این حال، این مطالعه نشان میدهد که قیمتها در بازارهای فولاد غیرآمریکایی نیز طی آن دوره در بحبوحه افزایش تقاضای جهانی افزایش یافت و تنها تاثیری ملایم از تعرفهها بر جای گذاشت. این مطالعه نشان داد که تولید فولاد نیز به طور مشابه پیشرفت فزاینده ای را نشان می دهد و به دلیل تعرفهها به طور متوسط سالانه نزدیک به ۲ درصد افزایش مییابد.

هندلی گفت: «این اتفاق خوبی برای صنایع فولاد بود، زیرا آنها قیمتهای بالاتری برای فولاد دریافت و بیشتر تولید میکردند». با این حال، طبق برخی دادهها، تعرفهها باعث افزایش مستمر اشتغال در صنعت فولاد نشده است. آمارهای دولتی نشان میدهد که اشتغال در سراسر آمریکا در کارخانههای آهن و فولاد طی سال ۲۰۱۷ به ۸۰۶۰۰ نفر رسید و در سال گذشته دقیقا همان تعداد کارگر را ثبت کرد. با این حال باید منتظر ماند که تعرفههای پیشنهادی ترامپ بر صنعت فولاد چه اثراتی به جای خواهد گذاشت.
تولید فولاد تکنولوژی محور در جهان
کاترین راس، استاد اقتصاد در دانشگاه کالیفرنیا، دیویس، گفت: «پیشرفتهای فناوری در تولید فولاد باعث شده است که این کار از نیروی انسانی کمتری برخوردار باشد و نیاز به کارمند کاهش یابد.
راس گفت، تعرفههای پیشنهادی میتواند مزایای صنعت فولاد را که ناشی از تعرفههای آغاز شده در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ است، افزایش دهد. اما او افزود: «معلوم نیست که چگونه بر اشتغال در کارخانههای فولادی تاثیر میگذارد.».
به گفته کارشناسان، پیشنهادات ترامپ همچنین اثرات منفی ناشی از دور اول تعرفهها، از جمله افزایش هزینه برای طیف وسیعی از تولیدکنندگان که از فولاد خام به عنوان مواد اولیه استفاده میکنند، تشدید خواهد کرد. آنها افزودند که این هزینههای بالاتر به رقابتپذیری تولیدکنندگان آمریکایی آسیب میزند و خطر از دست دادن درآمد و اخراجهای احتمالی را به دنبال خواهد داشت.
هندلی گفت: «هر کسی که فولاد خریداری میکند، اکنون هزینههای بالاتری خواهد داشت. ما میتوانیم درباره اینکه چه کسی باید برنده یا ببازد، بحث کنیم، اما نمیتوان همه موقعیتها را برنده شد».
اعمال تعرفهها و ضربههای احتمالی به اقتصاد آمریکا
به گزارش کارآهن به نقل از ABC News، اقتصاددانان به طور گسترده پیشبینی میکنند که تعرفههای بزرگ پیشنهادی ترامپ همچنین قیمتهای پرداخت شده توسط خریداران آمریکایی را افزایش میدهد، زیرا واردکنندگان معمولا بخشی از هزینه این مالیاتها را به مصرفکنندگان منتقل میکنند.
گوردون جانسون، شرکت تحقیقاتی GLJ که صنعت فولاد را تجزیه و تحلیل میکند، گفت: «افزایش احتمالی قیمت، خطر کاهش خرید مصرفکننده و کند کردن اقتصاد را به همراه دارد که به بخش وسیعی از مشاغل از جمله تولیدکنندگان فولاد آسیب میرساند».
جانسون گفت: «مردم از همه چیز کمتر خواهند خرید. این برای همه مشاغل آمریکایی به ویژه شرکتهای فولادی نیز بسیار بد خواهد بود.»
با این حال، جانسون گفت که طنین فرهنگی پایدار صنعت فولاد را درک میکند و این پدیده را دلیلی برای توجه سیاستگذران به این بخش عنوان کرد.
جانسون میگوید: «وقتی میگویید کارگران فولاد، به مردی فکر میکنید که ساعت ۶ صبح از خواب بیدار میشود، قهوه مکدونالد میخورد، لباسهای روپوش و فلانل بزرگ میپوشد و برای کار در کارخانه میرود. او یک کارگر سخت کوش و یک شهروند اصلی ایالات متحده است».
وی خاطرنشان کرد: «فولاد یک کالای تاریخی و سنتی در آمریکا بوده است. به همین دلیل است که مردم به این صنعت بسیار اهمیت میدهند». در آخر باید یادآور شد که تعرفههای پیشنهادی ترامپ بر صنعت فولاد میتواند زمینه را برای ایجاد تنش بین دو غول اقتصادی دنیا (آمریکا و چین) تشدید کند. باید منتظر ماند که چه خواهد شد.
منبع تصاویر: abc news و wsj