میلگرد ترمکس به عنوان زیرمجموعه میلگردهای TMT یا محصولات با مقاومت بالا، از طریق فناوری QST تولید میشود. این نوع میلگرد آجدار، علاوه بر مقاومت خمشی و کششی بالا، جوشکاری و چکش خواری مطلوبی دارد. در این مقاله قرار است به معرفی این نوع میلگرد، تفاوت میلگرد ترمکس و TMT، ویژگیها، مشخصات، انواع، کاربردها، خواص مکانیکی، فیزیکی و خواص شیمیایی آنها بپردازیم. همچنین اگر به دنبال قیمت میلگردهای ترمکس و سایر انواع میلگردهای با مقاومت بالا هستید، تا پایان ما را دنبال کنید. برای خواندن ادامه مطلب، مجله کارآهن را دنبال نمایید.
میلگرد ترمکس چیست؟
به میلگردهای آجدار که با فناوری QST تولید میشوند، میلگردهای نوع ترمکس میگویند. این نوع میلگردها برخلاف سایر انواع میلگرد، پس از عملیات نورد، آبدهی میشوند. فرآیند آبدهی میلگرد شامل عملیات سرد شدن پس از نورد و سپس خنک شدن محصول است. بنابراین میلگردهای ترمکس جزو محصولات با مقاومت بالا هستند که به نوعی خود تمپرینگ میشوند.
از طرفی باید اشاره کرد که تکنولوژی ترمکس برای این است که میلگرد مقاومت بالایی پیدا کند. بنابراین میلگردهای ترمکس بهترین گزینه برای افزایش مقاومت سازه به ویژه در برابر نیروهای وارد شده به حساب میآید. این نوع میلگردها مقاومت تسلیم حدود ۵۰۰ نیوتن بر متر دارند. مقاومت تسلیم بالا باعث شده که این میلگرد در سازههای ساختمانی به راحتی جوشکاری و مورد استفاده قرار گیرد.
معرفی میلگردهای ترمکس | ||||||
نام میلگرد | نام فناوری | سازنده | انواع | نوع | مشخصات | کاربرد |
ترمکس (TMX) | QST | آلمان | CT و JT | آجدار | مقاومت تسلیم بالا، چقرمگی بیشتر، جوشپذیری خوب، خواص خمشی مناسب و شکلپذیری بالا | سازه بتنی |
نحوه تولید میلگرد ترمکس
برای تولید میلگردهای ترمکس، از روش نورد گرم استفاده میشوند. نورد گرم شامل غلطکهای خط نورد است که به وسیله آن میتوان سطح مقطع شمش فولادی را کاهش داد. با این حال، مرحله نورد جزو ضروری تولید انواع میلگرد است. تفاوت اصلی تولید میلگردهای ترمکس با سایر میلگردها، شامل فرآیند سرد کردن محصول پس از عملیات نورد گرم میشود. به طوری که محصول به یکباره در حوض آب سرد قرار میگیرد. این کار باعث افزایش مقاومت میلگرد میشود.
لازم به توضیح است که وقتی میلگرد داغ در آب سرد قرار میگیرد، به سرعت از آن خارج میشود. به طوری که در ظاهر میلگرد میتوان دید که سطح آن سرد و درون آن داغ است. شاید فکر کنید که سرد شدن سطح میلگرد باعث شکنندگی محصول میشود که البته تحلیل درستی است.
باید در نظر داشت که داغ بودن داخل میلگرد باعث میشود که گرما به سرعت از داخل به سطح محصول منتقل شود. انتقال سریع گرما از داخل به سطح، باعث کریستالی شدن سطح میلگردهای ترمکس میشود که در نتیجه میتوان پی برد که این نوع میلگرد چقرمگی بالایی دارد.
انواع میلگرد ترمکس
همانطور که اشاره کردیم، میلگردهای ترمکس از نوع میلگردهای آجدار است که به روش نورد گرم و سرد شدن ناگهانی تولید میشود. این محصول با علامتهای مختلفی قابل تشخیص است. انواع علامت میلگردهای ترمکس شامل CT و HT میشود.
۱- میلگردهای ترمکس با علامت CT
پسوند T در میلگردهای ترمکس با علامت CT نشاندهنده روش ترمکس در تولید میلگرد است. با این حال، علامت CT نشان میدهد که ما با میلگردهای گرید A3 با آج ۴۰۰ مواجه هستیم.
۲- میلگردهای ترمکس با علامت HT
میلگردهای ترمکس با علامت HT نیز به مانند CT از نوع میلگردهای آجدار گرید A3 هستند که دارای آج ۴۲۰ است. در ضمن پسوند T در این نوع علامت، نشاندهنده نوع فناوری ترمکس در تولید این نوع میلگرد به شمار میآید.
خواص شیمیایی میلگرد ترمکس
یکی از مهمترین مولفههایی که نشان میدهد میلگرد به روش ترمکس تولید شده. ترکیب شیمیایی است. ترکیب یا خواص شیمیایی محصولات فولادی معمولا در شمش فولادی مورد استفاده در عملیات نورد گرم وجود دارد. یعنی شمش فولادی به عنوان ماده اولیه تولید انواع میلگرد، باید دارای ساختار شیمیایی باشد که بتوان آن را برای تولید میلگردهای ترمکس به کار برد.
در ادامه شما را با ترکیب شیمیایی میلگردهای ترمکس آشنا میکنیم:
- کربن: حداکثر ۰.۲۵ درصد
- گوگرد: حداکثر ۰.۰۵ درصد
- سیلیسیم: حداکثر ۰.۵۲ درصد
- فسفر: حداکثر ۰.۰۵ درصد
- منگنز: حداکثر ۰.۶ تا ۱.۵ درصد
خواص مکانیکی میلگرد ترمکس
عوامل متعددی در خواص مکانیکی میلگردهای ترمکس تعیینکننده است که از جمله میتوان به میزان آلیاژها در ترکیب شیمیایی محصول به ویژه از نظر کیفیت، میزان کیفیت تمپرینگ محصول و عملیات نورد اشاره کرد. با این وجود خواص مکانیکی میلگردهای ترمکس عبارتند از:
- استحکام کششی و چقرمگی بالا
- چکشخواری
- سختی بالا
- انعطافپذیری و مقاومت تسلیم بالا
- جوشپذیری مناسب
- قابلیت تحمل فشار
- ضد خوردگی
- امکان افزایش طول
- شکلپذیری بالا
خواص فیزیکی میلگرد ترمکس
عوامل مختلفی در خواص فیزیکی یک محصول دخیل هستند که برای میلگردهای ترمکس عبارتند از:
- ازدیاد طول: ۱۶ تا ۲۳ درصد
- استحکام تسلیم: ۵۰ نیوتن بر متر
- سختی در مرکز: فراتر از ۲۶۰ ویکرز
- سختی در جداره: ۱۵۰ تا ۱۶۰ ویکرز
کاربرد میلگرد ترمکس
از جمله کاربردهای میلگردهای ترمکس، عبارتند از:
- سازه ساختمانی
- آرماتور
- قابل استفاده در تیر و سقف
- فونداسیون سازه
- دیوارهای پیش ساخته
تفاوت میلگرد ترمکس و TMT
اساسا از نظر ماهیت، تفاوتی بین میلگرد TMX یا ترمکس و TMT یا میلگرد با استحکام بالا وجود ندارد. زیرا میلگردهای ترمکس عضوی از میلگردهای TMT است که البته کیفیت بالایی نسبت به TMT دارد.
قیمت میلگرد ترمکس
اساسا قیمت انواع میلگرد بر اساس نوسانات بازار، نرخ ارز، قیمت مواد اولیه، هزینه انرژی، حمل و نقل، نیروی کار و میزان عرضه و تقاضا تعیین میشود. البته میلگردهای ترمکس قیمت کمتری نسبت به میلگردهای میکروآلیاژی دارد. با این وجود برای اطلاع از قیمت میلگردهای ترمکس، به سایت کارآهن مراجعه کنید.
کلام آخر
در این مقاله به معرفی میلگردهای ترمکس، انواع آن و کاربردهای محصول پرداختیم. میلگردهای ترمکس با نام تجاری TMX بر اساس فناوری QST تولید میشود. این محصول در انواع میلگردهای ترکس با علامت شامل CT و HT به تولید میرسد که امروزه بخش مهمی از صنایع ساختمان و صنعتی است. مهمترین ویژگیهای این نوع میلگرد میتوان به چقرمگی بالا، مقاومت کششی و خمشی بالا به همراه تسلیم بالا اشاره کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر، به سایت کارآهن مراجعه کنید.