در حالی که بسیاری از مردم میلگرد را دیده یا شنیدهاند اما شاید نسبت به تعریف میلگرد چیست، آشنایی چندانی نداشته باشند. درک نحوه ساخت آن، دانش کافی نسبت عملکرد و کاربردهای مختلف آن کمتر شناخته شده است. در این مقاله به زبان ساده و کوتاه، میلگرد را به شما معرفی میکنیم. برای خواندن ادامه مطلب، مجله کارآهن را دنبال کنید.
زمان خواندن: ۴ دقیقه
میلگرد چیست؟
مشخصات | |||
انواع | سایز | روش تولید | کاربرد |
ساده و آجدار | ۵.۵ تا ۳۲ میلیمتر | نورد گرم | سازه بتنی |
این محصول مخفف «میلههای تقویتکننده بتن» است؛ در واقع این محصول میلهای فلزی است که برای کمک به افزایش مقاومت کششی بتن استفاده میشود. در نتیجه به سازه های بتنی کمک میکند تا در برابر بارهای کششی، خمشی، پیچشی و برشی مقاومت کنند. از آنجایی که موارد گفته شده جزو نقاط ضعف بتن هستند، این محصول، سازههای بتنی را تقویت میکند که در صورت نبود، تحت این نیروها از هم میپاشند.
این محصول معمولا در سازه های بتنی قابل مشاهده نیست زیرا معمولا درون سازه بتنی مدفون میشود. برای ساخت آن همیشه از فولاد استفاده میشود زیرا فولاد مانند بتن دارای خواص انبساط حرارتی است که مسائل مربوط به تغییر دما را کاهش میدهد. این محصول معمولا در دو نوع ساده و آجدار تولید میشود که نوع آجدار بیشتر در سازههای بتنی مورد استفاده قرار میگیرد. زیرا برای جلوگیری از لغزش در ساختار بتنی با آج ساخته میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع این محصول، مقاله «معرفی انواع میلگرد + جدول مشخصات آن» را بخوانید.
نحوه تولید میلگرد
این محصول از بیلت فولادی ساخته میشود که دارای خواص کششی بالایی نسبت به بتن است. جالب توجه است که در اغلب موارد برای ساخت بیلت فولادی از ضایعات آهن مانند ماشینهای قدیمی، وسایل و ماشینآلات که با کورههای قوس الکتریکی ذوب میشوند، به شکل بیلت سرد درمیآیند تا مورد استفاده در خط نورد قرار گیرند.
هنگامی که بیلتها برای ساخت این محصول آماده میشوند، دوباره تا دمای بالا (اما زیر دمای ذوب خود) گرم میشوند و به سرعت از طریق یک سری ابزار اکستروژن قرار میگیرند. مراحل مختلف ابزار سازی اکستروژن تا رسیدن به قطر میلگرد مورد نظر، شمش فولادی را به میلههایی با قطر کوچکتر تبدیل میکند. مجموعه ای از ابزارها تغییر شکلهای مورد نیاز برای جلوگیری از لغزش در بتن را ایجاد میکند. سپس میلگرد به طول مورد نظر بریده میشود. برای اطلاع از نحوه تولید این محصول به روش نورد گرم مقاله «نورد گرم چیست؟ مزایا، معایب و کاربرد» را بخوانید.
همچنین بهترین تولیدکنندگان میلگرد در ایران میتوان به شرکتهای ذوب آهن، کویر کاشان، فولاد خراسان (نیشابور)، فولاد میانه فولاد آناهیتا گیلان، فولاد روهینا دزفول و فولاد کوثر اهواز اشاره کرد. با مراجعه به سایت کارآهن، میتوانید به مقایسه قیمت میلگرد کارخانهها دسترسی داشته باشید.
میلگرد چگونه کار میکند؟
مقاومت کششی این محصول مکمل مقاومت فشاری بتن است. این امر خطر شکستگی را کاهش داده و به سازه اجازه میدهد تا در برابر حرکات و نیروهایی که در غیر این صورت ممکن است باعث شکست سازه بتنی شود، بهتر مقاومت کند.
این محصول اغلب به صورت شبکهای از آرماتور در سازه بتنی نصب میشود. به این معنی که قطعات مختلف این محصول به صورت موازی و عمود بر یکدیگر قرار میگیرند تا بتواند نیروهای کششی را از جهات مختلف تحمل کند. برای بستن این شبکه، از مفتول استفاده میشود. گاهی اوقات این محصول در انتها خم میشود تا آن را بیشتر در محل خود (سازه بتنی) محکم کند.
کاربردهای میلگرد
این محصول در اکثر سازههای بتنی کاربرد دارد. نمونههای رایج عبارتند از:
- ساختمان بلند و کوتاه
- رمپ پارکینگ
- ستون بتنی
- فونداسیون ساختمان
- پلها
- سدها
- جادهها
کلام آخر
در این مقاله به پرسش میلگرد چیست پاسخ دادیم. میلگرد یک محصول پر کاربرد در سازههای بتنی است که در دو نوع ساده و آجدار تولید میشود. این محصول از سایت ۵.۵ تا ۶۰ میلیمتر و به روش نورد گرم تولید میگردد. ماده اولیه این محصول بیلت فولادی است که از دو ماده سنگ آهن و قراضه آهن تامین میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره قیمت میلگرد، با کارشناسان کارآهن تماس بگیرید. گروه کارشناسان متخصص کارآهن آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان هستند. همین حالا با شماره ۶۷۱۴۵-۰۲۱ تماس بگیرید.
سوالات متداول
میلگرد چیست و چه کاربردی دارد؟
میلگرد یک محصول پر کاربرد در سازه بتنی است که برای افزایش مقاومت کششی بتن مورد استفاده قرار میگیرد.
از کجا میلگرد بخریم؟
برای خرید میلگرد وارد سایت کارآهن شوید و ضمن مقایسه قیمت میلگرد کارخانههای مختلف، سفارش خود را ثبت کنید.
عوامل موثر بر قیمت میلگرد چیست؟
نرخ ارز، هزینه تولید، قیمت مواد اولیه، میزان عرضه و تقاضا، قیمت انرژی، نیروی کار، حمل و نقل و … .