میلگرد آجدار چیست؟ مشخصات انواع میلگرد آجدار

میلگرد آجدار چیست و انواع میلگرد آجدار کدام است؟ در این مقاله به معرفی میلگرد آجدار، انواع آن، روش تولید، مشخصات، ویژگی‌ها و کاربردهای میلگرد آجدار می‌پردازیم.

میلگرد آجدار یک محصول ساخته شده از فولاد به روش نورد گرم و ترمکس است که در سطح طولی خود، آج‌های مختلفی دارد. هدف از وجود آج در انواع میلگرد آجدار، افزایش چسبندگی و اتصال میلگرد با بتن مسلح است. این محصول بر اساس نوع آج، به انواع میلگرد آجدار جناقی، مارپیچ و مرکب (میلگرد پیچیده) تقسیم‌بندی می‌شود. در این مقاله به معرفی میلگرد آجدار، انواع میلگرد آجدار و کاربردهای آن می‌پردازیم. برای خواندن ادامه مطلب، مجله کارآهن را دنبال کنید.

میلگرد آجدار چیست؟

میلگرد آجدار یه عنوان یک محصول فولادی تقویت‌کننده، دارای آج یا فرورفتگی در سطح خود است. این تغییر شکل عمدتا در طول فرایند تولید اضافه می‌شود تا از این طریق، اتصال بین میلگرد و بتن بهتر صورت گیرد.

این نوع میلگرد به دلیل مقاومت کششی بالا و استحکام در برابر ضربه و لرزش، کاربرد زیادی در صنایع ساختمانی و زیرساختی دارد.

میلگرد آجدار

میلگرد آجدار به انگلیسی

میلگرد آجدار به زبان انگلیسی با عنوان Ribbed rebar شناخته و نوشته می‌شود.

تاریخچه تولید میلگرد آجدار

در اوایل ساخت بتن، میلگردهای فولادی ساده اغلب به عنوان آرماتور بدون هیچ گونه تغییر سطحی استفاده می‌شدند. با این حال، این نوع میلگرد، نه تنها در اتصال به بتن با چالش همراه بودند بلکه در انتقال بار و جلوگیری از لغزش احتمالی، نقش چندانی نداشتند.

اوایل قرن بیستم، مهندسان و محققان شروع به بررسی راه‌هایی برای بهبود اتصال بین میلگرد فولادی و بتن کردند. در همین زمان بود که میلگرد آجدار با تغییر شکل‌های سطحی، برای افزایش سطح تماس با بتن و افزایش استحکام آن معرفی شد.

از طرفی، استفاده از میلگرد آجدار منجر به بهبود عملکرد سازه و دوام سازه‌های بتن مسلح شد. به طوری که با افزایش استفاده از بتن مسلح در  اواسط قرن بیستم، میلگرد آجدار نقش بیشتری در صنایع زیرساختی بر عهده گرفت.

علاوه بر این، سازمان‌های بین‌المللی مانند ASTM International و ISO، مشخصاتی را برای میلگرد آجدار معرفی کردند. این استانداردها الزامات هندسه، ابعاد و فواصل آج را بر روی میلگرد آجدار مشخص کرد.

با گذشت زمان، روش‌های تولید میلگرد آجدار نیز تکامل یافتند. در ابتدا، میلگرد آجدار دارای آج‌های طولی در سطح خود بود. این در حالی است که میلگرد آجدار در عصر مدرن، آج خود را در اشکال مختلف طراحی کرد؛ مانند طرح راه راه، الماسی و … که برای بهینه سازی عملکرد اتصال و انتقال بار مهم است.

تغییرات در تکنیک‌ها و فناوری‌های مورد استفاده در تولید فولاد، ساخت میلگرد آجدار را با تغییر شکل‌های ثابت و دقیق تسهیل کرد. فرآیندهای ساخت معاصر، مانند نورد گرم یا نورد سرد، می‌تواند میلگرد آجدار را با تغییر شکل‌ها و فاصله به شدت کنترل شده، تولید کند.

امروزه میلگرد آجدار شکلی استاندارد و پذیرفته شده از آرماتورهای فولادی است که در سراسر جهان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

روش تولید میلگرد آجدار

میلگرد آجدار یکی از پرکاربردترین محصولات فولادی در صنعت ساختمان‌سازی است که به واسطه دارا بودن آج، زمینه را برای استحکام و مقاومت بیشتر بتن در برابر نیروهای فشاری و کششی به وجود می‌آورد. لازم به توضیح است که آج از برجستگی‌هایی که به صورت طولی (موازی محور میلگرد) و یا عرضی (به هر صورتی غیر از طولی)، هنگام عملیات نورد روی سطح میلگرد ایجاد می‌گردد. 

علاوه بر این، میلگرد آجدار به انواع میلگرد آجدار جناغی، میلگرد آجدار مارپیچ و میلگرد آجدار مرکب تقسیم‌بندی می‌شود. این محصول از نظر کیفی در چهار نوع نورد گرم، نورد سرد، آلیاژی (و میکروآلیاژی) و ترمکس وجود دارد. جهت اطلاع از قیمت لحظه‌ای میلگرد آجدار، به وب سایت کارآهن مراجعه کنید.

با این حال، تولید میلگرد آجدار شامل یک فرآیند ساخت تخصصی است که شامل ایجاد آج در امتداد سطح میلگرد می‌شود. در ادامه به مراحل کلی تولید میلگرد آجدار اشاره می‌کنیم:

انتخاب مواد:

با انتخاب عیار فولاد مناسب برای میلگرد بر اساس خواص مکانیکی مورد نظر و الزامات کاربردی شروع کنید. گرید رایج مورد استفاده در تولید میلگرد آجدار شامل فولاد کم کربن است.

فرآیند نورد گرم:

تولید میلگرد آجدار معمولا به روش نورد گرم صورت می‌گیرد که رایج‌ترین روش برای ساخت میلگرد است. در این فرآیند بیلت‌ها یا بلوم‌های فولادی در دمای ۹۰۰ تا ۱۲۰۰ درجه سانتی‌گراد تحت فشارهای متوسط غلطک‌ها قرار می‌گیرند.

لازم به توضیح است که محصول نهایی میلگرد، نورد گرم شده است. در صورت نیاز و الزام استاندارد، نورد سرد روی محصول حاصل از عملیات نورد گرم انجام می‌شود. نورد سرد بسیار شبیه نورد گرم است با این تفاوت که عملیات در دمای محیط صورت می‌گیرد.

هدف از انجام این مرحله ایجاد تلرانس‌های ابعادی دقیق و بهبود خواص ماده اولیه است. بدین ترتیب میلگرد نورد سرد شده تولید می‌شود. 

آج میلگرد:

در مرحله بعد میلگرد اولیه نورد شده از رول‌های آجدار که دارای شیارها یا نقش‌هایی در سطح خود هستند، عبور داده می‌شود. این رول‌ها آج‌هایی را بر روی سطح میلگرد ایجاد می‌کنند.

خنک‌سازی:

میلگرد آجدار اغلب تحت فرآیندهای خنک‌کننده کنترل شده برای افزایش استحکام و شکل‌پذیری نهایی قرار می‌گیرد. سیستم خنک‌سازی ممکن است شامل استفاده از سیستم های خنک کننده آب یا هوا برای تثبیت خواص میلگرد باشد.

برش و بسته بندی:

سپس میلگرد آجدار با توجه به نیاز پروژه در طول‌های مشخصی برش داده می‌شود. در نهایت میلگرد بسته بندی و ارسال می‌گردد.

چرا میلگرد آجدار می‌شود؟

میلگرد برای بهبود اتصال خود با بتن و عملکرد کلی سازه‌های بتن مسلح، آجدار می‌شود. فرآیند آج‌بندی یا تغییر شکل میلگرد، شامل افزودن فرورفتگی‌های سطحی، دنده‌ها، تیغه‌ها یا سایر اشکال در طول فرآیند تولید است. در ادامه به دلایل اصلی آجدار بودن میلگرد اشاره می‌کنیم

۱- اتصال محکم

هدف اولیه از میلگرد آجدار، ایجاد اتصال قوی بین میلگرد و بتن است. آج میلگرد، امکان اتصال و چسبندگی مکانیکی بیشتر با بتن را فراهم می‌کند. این پیوند محکم، نه تنها انتقال بار را افزایش می‌دهد بلکه از لغزش میلگرد در داخل بتن جلوگیری بعمل می‌آورد. در ضمن و توزیع بار کارآمد و یکپارچگی سازه، از دیگر اهداف آجدار شدن میلگرد به شمار می‌آید.

۲- افزایش استحکام کششی

آج موجود در سطح میلگرد، استحکام کششی آن را افزایش می‌دهد. هنگامی که بتن تحت نیروهای کششی قرار می‌گیرد، آج‌های روی میلگرد به توزیع یکنواخت این نیروها در طول سازه کمک کرده و احتمال تمرکز تنش موضعی و شکست احتمالی را کاهش می‎دهد.

۳- انتقال بار

میلگرد آجدار، انتقال بار از بتن به آرماتور فولادی را بهبود می‌بخشد. همانطور که بار به سازه بتن مسلح اعمال می‌شود، آج‌های میلگرد نیز به انتقال موثر بار از طریق اتصال با بتن کمک می‌کند. این امر ظرفیت حمل بار بهینه و عملکرد مطلوب سازه را به وجود می‌آورد.

۴- بهبود شکل‌پذیری

میلگرد آجدار شکل‌پذیری آرماتور فولادی را افزایش می‌دهد. آج موجود بر روی سطح میلگرد اجازه می‌دهد تا خمش یا تغییر شکل متوسط ​​را بدون شکستگی تحمل کند.

همچنین به آن اجازه می‌دهد تا در شرایط مختلف، مقاومت بالایی در برابر تنش و کرنش از خود نشان دهد.. شکل پذیری بهبود یافته میلگرد آجدار به انعطاف‌پذیری و دوام کلی سازه بتن مسلح کمک می‌کند.

انواع میلگرد آجدار

میلگردهای آجدار در انواع مختلفی تقسیم‌بندی می‌شوند که شامل میلگرد آجدار از نظر قطر اسمی و میلگرد آجدار از نظر گرید است که در ادامه به توضیح هر کدام از آن‌ها می‌پردازیم.

انواع میلگرد آجدار از نظر قطر اسمی

میلگرد آجدار از نظر قطر اسمی به دو دسته میلگرد آجدار ترمکس و میلگرد آجدار مقاومت بالا یا HSD تقسیم‌بندی می‌شود که در ادامه به توضیح آن‌ها اشاره می‌کنیم.

۱- میلگرد ترمکس

میلگرد ترمکس یک نوع محصول فولاد با کیفیت است که از طریق عملیات حرارتی کوئنچ و تمپر تولید می‌شود. به طور کلی این نوع میلگرد در فرایند نورد گرم طی دمای ۹۵۰ تا ۱۰۵۰ درجه سانتی‌گراد حرارت می‌بیند. پس از آن، در حالی که سطح میلگرد سرد می‌شود، مرکز آن همچنان گرم و نرم بافی می‌ماند.

وقتی میلگرد از مرحله خنک سازی خارج شد، این محصول را بر روی یک صفحه بزرگ در فضای باز قرار می‌دهند تا فرایند سرد شدن میلگرد از طریق انتقال گرما از مرکز به سطح صورت گیرد. اینجاست که میلگرد از یک سطح شکننده به یک سطح با چقرمگی بالا تغییر پیدا می‌کند.

میلگرد ترمکس طی این فرایند، سختی، چقرمگی، جوش‌پذیری، چکش‌خواری و نقطه تسلیم بالایی (حداقل ۵۰۰ نیوتن بر مترمربع) به دست می‌آورد.

از جمله ویژگی‌های میلگرد ترمکس می‌توان به مقاومت در برابر فشار زیاد، انعطاف‌پذیری بالا نسبت به سایر میلگردها و مقاومت در برابر خوردگی اشاره کرد. این نوع میلگرد برای بارگذاری در سازه‌های مورد استفاده در مناطق زلزله خیز مناسب است.

میلگرد آجدار

۲- میلگرد آجدار HSD مقاومت بالا

میلگرد آجدار با مقاومت بالا (HSD) که به آن میلگرد آجدار با استحکام بالا نیز گفته می‌شود، نوعی فولاد تقویت‌کننده است که مقاومت کششی بالایی دارد.

این نوع میلگرد برای ایجاد استحکام و دوام بیشتر در سازه‌های بتن مسلح ساختمان‌های بلند، پل‌ها، مناطق زلزله‌خیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

میلگرد آجدار HSD معمولا در مقایسه با میلگرد آجدار معمولی، استحکام تسلیم و استحکام کششی بالاتری دارد. افزایش مقاومت، امکان استفاده از مقادیر کمتر میلگرد را فراهم و در عین حال ظرفیت باربری مورد نیاز سازه را حفظ می‌کند.

وجود آج‌ها در اشکال مختلف بر روی این نوع میلگرد، اتصال بین میلگرد و بتن مسلح را بهبود، انتقال بار را افزایش و از لغزش درون ماتریس بتن جلوگیری بعمل می‌آورد.

با وجود استحکام بالا، میلگرد HSD شکل‌پذیری و چقرمگی خوبی دارد. این بدان معنی است که بدون شکستگی می‌تواند نیروهای کششی بالا را تحمل و انعطاف‌پذیری و یکپارچگی سازه را حتی تحت بارهای دینامیکی یا ضربه‌های ناگهانی ایجاد کند.

لازم به توضیح است که میلگرد آجدار مقاومت بالا یا HSD تحت استاندارد ASTM A615/A615M و BS 4449 تولید می‌شود.

انواع میلگرد آجدار از نظر گرید

میلگردهای آجدار از نظر گرید به سه دسته گرید A2، A3 و A4 تقسیم‌بندی می‌شوند که در ادامه به تشریح هر کدام می‌پردازیم.

۱- میلگرد آجدار مارپیچ

میلگرد آجدار گرید A2 یا میلگرد آجدار مارپیچ که به عنوان میلگرد نیمه سخت نیز شناخته می‌شود، نوع خاصی از میلگردهای تقویت‌کننده فولادی است که معمولا در پروژه‌های ساختمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد.  علامت مشخصه این نوع گرید شامل آج ۳۴۰ و آج ۳۵۰ است.

گرید A2 میلگرد آجدار از فولاد کربنی ساخته شده است که از جمله خواص مکانیکی آن می‌توان به حداقل استحکام تسلیم ۳۴۰ مگا پاسکال (MPa) و حداقل استحکام کششی ۵۰۰ مگاپاسکال تحت استاندارد ملی ۳۱۳۲ به علامت آج ۳۴۰ اشاره کرد.

از نظر نسبت کربن در میلگرد آجدار گرید A2 با A1 می‌توان به این نکته اشاره کرد که A2 بیشتر از A1 است. به همین دلیل انعطاف‌پذیری و خمش بهتری دارد تا در بتن مسلح به صورت آرماتور عرضی یا خاموت مورد استفاده قرار گیرد.

الگوی آجدار روی سطح میلگرد آجدار مارپیچ چسبندگی بهتری را با بتن ایجاد و امکان انتقال بهتر بار بین فولاد و بتن اطراف به همراه جلوگیری از لغزش را فراهم می‌کند. با این حال، جوش‌پذیری خوبی ندارد و در برخی موارد مجاز به استفاده از جوش در آن است.

میلگرد آجدار

۲- میلگرد آجدار A3

میلگرد گرید a3 همان میلگرد نیمه سخت با آج یکنواخت و دوکی (آج ۴۰۰ و ۴۲۰) است که شکل آج آن نسبت به محور طول، به صورت جناقی (هفت و هشتی) در نظر گرفته می‌شود. 

خواص مکانیکی میلگرد a3 یا میلگرد جناقی نشان می‌دهد که استحکام کششی این محصول ۶۰۰ مگاپاسکال ، تنش تسلیم ۴۰۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تنش گسیختگی ۶۰۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع است. باید در نظر داشته باشد که عملیات جوشکاری بر روی این گرید فولادی مناسب نیست.

با توجه به اینکه میلگرد a3 مقاومت بیشتری در نسبت با گرید A1 و A2 دارد، بنابراین بیشتر برای استفاده در تیرها، ستون‌ها و فونداسیون سازه‌های ساختمانی مورد استفاده قرار می‌‎گیرد.

در ضمن فراموش نکنید که این نوع گرید نسبت به گرید a2، انعطاف‌پذیری کمتری دارد؛ پس به هیچ عنوان برای مکان‌های با زوایای تند، کارایی ندارد.

۳- میلگرد آجدار مرکب

میلگرد آجدار گرید a4 یا میلگرد آجدار مرکب یا مرکب با آج ۵۰۰ و ۵۳۰، یک نوع میلگرد ساخته شده از فولاد ضد زنگ است که اغلب در صنعتی ساختمان‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در واقع استفاده از این نوع میلگرد زمانی مناسب است که سازه در معرض رطوبت و عوامل شیمیایی شدید باشد.

آج این نوع میلگرد به شکل دوکی (آج مارپیچی و جناقی به صورت هفت و هشتی) با زاویه ۳۵ و ۷۵ درجه است که در مقایسه با سایر گریدها، از وزن و قابلیت جوشکاری و شکل‌پذیری بالاتری دارد.

حداقل استحکام تسلیم میلگرد آجدار مرکب حدود ۴۰۰ مگاپاسکال و مقاومت کششی حدود ۶۵۰ تا ۶۹۰  نیوتن بر مترمربع است.

مهم‌ترین کاربردهای میلگرد آجدار مرکب یا میلگرد آجدار پیچیده می‌توان به سازه‌های بتن آرمه، بتن پیش تنیده و مناطق زلزله‌خیز اشاره کرد. در ضمن برای تولید میلگرد آجدار گرید a4 از روش ترمکس استفاده می‌شود.

میلگرد آجدار

ویژگی‌های میلگرد آجدار

مهم‌ترین ویژگی‌های میلگرد آجدار عبارتند از:

  • قابلیت خم شدن تا ۱۸۰ درجه بدون احتمال شکستگی و ترک
  • قابلیت جوشکاری (در برخی گریدها توصیه نمی‌شود)
  • اتصال محکم و پیوستگی بهبود یافته با بتن
  • افزایش تاب آوری سازه
  • انتقال بهتر بار بین فولاد و بتن
  • ایجاد یکپارچگی در سازه
  • افزایش چسبندگی در بتن
  • مقاومت در برابر لغزش و حرکت
  • افزایش مقاومت برشی
  • مقاومت در برابر نیروهای کششی
  • انعطاف‌پذیری بالا

کاربرد میلگرد آجدار

مهم‌ترین کاربردهای میلگرد آجدار عبارتند از:

  • ساختمان‌سازی (ستون‌ها، تیرها و دال‌ها)
  • پل‌ها و بزرگراه‌ها
  • فونداسیون (خاموت، سنجاقی، رکابی و عصایی)
  • دال‌ها و کف ساختمان‌های مسکونی، تجاری و صنعتی
  • دیوارهای حائل (برای حفظ خاک و ایجاد پایداری در زمین‌های شیب دار)
  • عناصر بتنی پیش ساخته (مانند تیرها، ستون‌ها و دیوارهای پیش ساخته)
  • پروژه‌های زیربنایی (مانند تونل‌ها، تصفیه‌ خانه‌های آب، نیروگاه‌ها و دیگر سازه‌های بزرگ)

مشخصات میلگرد آجدار

مشخصات فنی میلگرد آجدار از سه منظر قابل بررسی است که شامل ترکیب شیمیایی، مشخصات مکانیکی و مشخصات وزنی می‌شود که در ادامه به توضیح هر کدام می‌پردازیم.

مشخصات شیمیایی میلگرد آجدار

ترکیب شیمیایی میلگرد آجدار بسته به تولیدکننده و گرید میلگرد ممکن است متفاوت باشد. در ادامه به جدول ترکیب شیمیایی رایج برای میلگرد آجدار اشاره می‌کنیم.

نوع میلگردگریدعلامت مشخصهکربنمنگنزسیلیسیمفسفرگوگردنیتروژن
میلگرد آجدار  مارپیچA2آج ۳۴۰۰.۳۲۱.۳۰۰.۶۰۰.۰۴۵۰.۰۴۵
آج ۳۵۰۰.۲۷۱.۶۰۰.۵۵۰.۰۴۰۰.۰۴۰۰.۰۱۲
میلگرد آجدار  جناغیA3آج ۴۰۰۰.۳۷۱.۶۰۰.۶۰۰.۰۴۵۰.۰۴۵
آج ۴۲۰۰.۳۰۱.۵۰۰.۵۵۰.۰۴۰۰.۰۴۰۰.۰۱۲
میلگرد آجدار  مرکبA4آج ۵۰۰۰.۴۰۱.۸۰۰.۶۰۰.۰۴۵۰.۰۴۵
آج ۵۲۰۰.۳۲۱.۸۰۰.۵۵۰.۰۴۰۰.۰۴۰۰.۰۱۲

مشخصات مکانیکی میلگرد آجدار

مشخصات مکانیکی میلگرد آجدار به شرح زیر است:

  1. استحکام تسلیم: میلگرد آجدار دارای مقاومت تسلیم بین ۴۰۰ مگاپاسکال تا ۶۰۰ مگاپاسکال است.
  2. مقاومت کششی نهایی: مقاومت کششی نهایی میلگرد آجدار از ۵۴۰ مگاپاسکال تا ۷۵۰ مگاپاسکال است.
  3. ازدیاد طول: میلگرد آجدار خواص ازدیاد طولی عالی را نشان می‌دهد. بسته به گرید خاص، درصد ازدیاد طول بین ۱۲ تا ۱۶ درصد متغیر است.
  4. استحکام چسبندگی: میلگرد آجدار در مقایسه با میلگرد ساده، به دلیل وجود آج روی سطح، چسبندگی بالاتری دارد. چسبندگی میلگرد آجدار معمولا بین ۱.۲ تا ۲ برابر قدرت تسلیم است.
  5. شکل‌پذیری: میلگرد آجدار شکل‍پذیری خوبی دارد، به این معنی که می‌تواند قبل از شکست به میزان قابل توجهی تغییر شکل دهد و برای استفاده در سازه‌های مقاوم در برابر زلزله مورد استفاده قرار گیرد.
  6. استحکام خستگی: میلگرد آجدار مقاومت خستگی خوبی از خود نشان می‌دهد که به آن کمک می کند در برابر چرخه تنش مکرر؛ مقاومت کند.

با این حال مشخصات مکانیکی میلگرد آجدار بر اساس گرید، در جدول زیر شرح داده شده است:

نوع میلگردگریدعلامت مشخصهآزمون کششآزمون خمش سرد
حداقل تنش تسلیمحداقل مقاومت کششیحداقل ازدیاد طولزاویه خمشقطر فک خمش
میلگرد آجدار  مارپیچA2آج ۳۴۰۳۴۰۵۰۰۱۸۱۸۰۳d
میلگرد آجدار  جناغیA3آج ۴۰۰۴۰۰۶۰۰۱۶۱۸۰۵d
میلگردآجدار مرکبA4آج ۵۰۰۵۰۰۶۵۰۱۰۹۰۵d

مشخصات وزنی میلگرد آجدار

در ادامه به وزن میلگرد آجدار در سایزهای پر کاربرد بر اساس جدول اشتال اشاره می‌کنیم:

سایز میلگرد آجداروزن (کیلوگرم بر متر)
۶۰.۲۲۲
۸۰.۳۹۵
۱۰۰.۶۱۷
۱۲۰.۸۸۸
۱۴۱.۲۱
۱۶۱.۵۸
۱۸۲
۲۰۲.۴۷
۲۲۲.۹۸
۲۵۳.۸۵
۲۸۴.۸۳
۳۲۶.۳۱
۳۶۷.۹۹
۴۰۹.۸۷

توجه: وزن‌ها تقریبی هستند و می‌توانند بر اساس تلورانس‌های تولید متفاوت باشند.

انواع سایز میلگرد

میلگرد آجدار در سایزهای مختلفی تولید می‌شود که از جمله می‌توان به سایزهای ۸ تا ۴۰ میلیمتر اشاره کرد. اغلب شرکت‌های تولیدکننده میلگرد در ایران، محصولات خود را در سایز ۸، ۱۰، ۱۲، ۱۴، ۱۶، ۱۸، ۲۰، ۲۲، ۲۵، ۲۸، ۳۰ و ۳۲ میلیمتر تولید می‌کنند.

مزایا و معایب میلگرد آجدار

در ادامه به مهم‌ترین مزایا و معایب میلگرد آجدار اشاره می‌کنیم:

مزایامعایب
اتصال بهبود یافته با بتنچالش جابجایی و جاگذاری
مقاومت بتن در برابر ترک خوردگی و شکستچالش‌های جوشکاری
افزایش ظرفیت حمل بارنمایان بودن میلگرد برای عناصر معماری یا بتن تزئینی
مقاومت برشیهزینه بالا

توجه: در حالی که میلگرد آجدار از نظر استحکام و اتصال مزایایی دارد، الزامات خاص پروژه، محدودیت‌های بودجه و ملاحظات طراحی، باید برای انتخاب نوع مناسب میلگرد آجدار در نظر گرفته شود.

علامت میلگرد آجدار در اتوکد

در برنامه اتوکد، نماد میلگرد آجدار معمولا با یک سری خطوط موازی یا مجموعه‌ای از مثلث‌های گرد در طول میله نشان داده می‌شود. با این حال، در ادامه به مراحل رسم نماد میلگرد آجدار در اتوکد اشاره می‌کنیم:

  1. اتوکد را باز کرده و بر روی ابزار «Line» کلیک کنید.
  2. یک خط افقی برای نشان دادن طول میلگرد آجدار رسم کنید.
  3. بر روی ابزار «Polyline» کلیک کنید و یک خط زیگزاگ یا squiggly بالای خط افقی بکشید تا سطح آجدار را نشان دهد.
  4. از ابزار «Offset» برای ایجاد فاصله بین خط زیگزاگ و خط افقی استفاده کنید. این باعث ایجاد ظاهر آج‌هایی با فاصله از هم می‌شود.
  5. همچنین می‌توانید از ابزار «Hatch» برای پر کردن فضای بین آج‌ها و ایجاد نماد میلگرد آجدار استفاده کنید.
  6. نقشه را ذخیره کنید و آن را به پروژه ساخت و ساز خود اضافه کنید.

توجه: این تنها یک راه برای نشان دادن میلگرد آجدار در اتوکد است. در واقع نماد دقیقی که استفاده می‌کنید ممکن است به استانداردهای شرکت شما یا الزامات پروژه بستگی داشته باشد.

تفاوت میلگرد ساده و آجدار

مهم‌ترین تفاوت‌های بین میلگرد ساده و آجدار عبارتند از:

معیارمیلگرد سادهمیلگرد آجدار
بافت سطحصافآج دار
اتصال با بتنکمتر از میلگرد آجداربیشتر از میلگرد ساده
انتقال بارظرفیت انتقال بار کمتر نسبت به میلگرد آجدارظرفیت انتقال بار بیشتر نسبت به میلگرد ساده
مقاومت برشیکمتربیشتر
جوش‌پذیریبیشتر از میلگرد آجدارکمتر از میلگرد ساده
هزینهارزان ترگران تر

میلگرد آجدار سردار

میلگردهای آجدار تقویت‌کننده سردار، طول‌های استاندارد آرماتور (صفحات فولادی مستطیلی) هستند که در یک یا هر دو انتها، معمولا با استفاده از جوش اصطکاکی یا رزوه‌‎ای متصل می‌شوند.

اندازه صفحه به گونه‌ای انتخاب می‌شود که میله به طور کامل با باربری صفحه روی بتن اطراف لنگر می‌زند و نه با اتصال. این یک شکل بسیار سفت از لنگر را فراهم می‌کند، بدون لغزش که ممکن است با یک قلاب معمولی یا خم شدن انتهای میلگرد همراه باشد.

میلگرد آجدار سردار در انواع میلگرد کلاهدار جوشی و رزوه‌ای تقسیم‌بندی می‌شوند. مهم‌ترین مزیت‌های میلگرد سردار عبارتند از:

  • جلوگیری از تراکم میلگردها در تعداد زیاد
  • بالا بردن مقاومت برشی و خمشی سازه
  • مقاومت در برابر نیروی زلزله
  • تحمل بار بیشتر

بدیهی است که با استفاده از میلگرد تقویت کننده سردار، نیازی به تهیه قلاب یا خم معمولی نیست، بنابراین ازدحام در ناحیه لنگر به طور قابل توجهی کاهش می‌یابد. تا به امروز کاربردهای اصلی این محصول برای صنایع نفت و گاز، هسته‌ای و سازه‌هایی در شرایط لرزه‌ای بوده است.

میلگرد آجدار

بهترین برندهای میلگرد آجدار

اغلب تولیدکنندگان میلگرد در ایران به تولید میلگرد آجدار در گریدهای a2، a3 و a4، سایز ۸ تا ۳۲ میلیمتر بر اساس استاندارد ملی ایران (۳۱۳۲) و استاندارد GOST روسیه مشغول هستند. تولیدکنندگان بهترین میلگرد آجدار کشور عبارتند از:

  • ذوب آهن اصفهان
  • میلگرد آجدار نیشابور 
  • میانه
  • میلگرد آجدار آناهیتا
  • بافق یزد
  • میلگرد آجدار ظفر بناب
  • تیکمه داش
  • جهان فولاد سیرجان
  • ابرکوه
  • کاشان
  • کوثر اهواز
  • نطنز
  • فولاد متین
  • راد همدان
  • حدید سیرجان
  • میلگرد آجدار ظفر بناب
  • ذوب و نورد کرمان
  • درپاد
  • هیربد 
  • ذوب آهن آرمان آسیا
  • پردیس
  • پرشین فولاد
  • شاهرود
  • میلگرد آجدار شاهین بناب
  • صبا فولاد زاگرس
  • فایکو
  • آذر فولاد امین
  • میلگرد آجدار ابهر
  • قائم
  • نورد سمنان
  • آریان فولاد

عوامل تاثیرگذار بر قیمت میلگرد آجدار

عوامل موثر بر قیمت میلگرد آجدار عبارتند از:

مواد اولیه: هزینه مواد اولیه مورد استفاده در تولید میلگرد آجدار می‌تواند در طول زمان متفاوت باشد و بر قیمت آن از جمله هزینه سنگ آهن، زغال سنگ و انرژی تاثیر بگذارد.

فرایند تولید: فرایند ساخت مورد استفاده برای تولید میلگرد آجدار می‌تواند بر هزینه کلی آن تاثیر بگذارد؛ مانند استفاده از فناوری و تجهیزات پیشرفته که ممکن است هزینه بیشتری بهر فرایند تولید تحمیل کند.

عرضه و تقاضا: عرضه و تقاضای میلگرد آجدار بر قیمت آن تاثیرگذار است؛ به ویژه در دور‌ه‌های تقاضای بالا که عرضه محدود است و منجر به افزایش قیمت می‌شود.

هزینه حمل و نقل: هزینه حمل و نقل بر قیمت میلگرد آجدار اثر دارد؛ زیرا هزینه‌های حمل و نقل می‌تواند بر اساس مسافت و نحوه حمل و نقل مورد استفاده متفاوت باشد.

رقابت در بازار: زمانی که تامین‍کنندگان کمتری در بازار وجود داشته باشد، قیمت‌ها نیز به تبع آن افزایش پیدا می‌کند،  هرچه بازار رقابتی تر باشد، زمینه برای کاهش قیمت‌ها به وجود می‌آید.

کیفیت: کیفیت میلگرد آجدار نیز می‌تواند بر قیمت آن مانند استحکام، دوام و مقاومت در برابر خوردگی تاثیر بگذارد.

کلام آخر

در این مقاله به موضوع میلگرد آجدار چیست و انواع آن پرداختیم. میلگرد آجدار یک نوع محصول فولادی است که دارای آج‌ها و حفره‌های مختلف است. آج‌ انواع میلگرد آجدار وظیفه دارند تا اتصال محکم و قدرتمندی بین میلگرد و بتن ایجاد کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این محصول، قیمت و نحوه خرید آن، با شماره ۴۷۱۴۵-۰۲۱ تماس بگیرید. گروه کارشناسان کارآهن، آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان هستند.

سوالات متداول

میلگرد آجدار مرکب چیست؟

میلگرد آجدار مرکب همان میلگرد گرید A4 است که معمولا از فولاد ضد زنگ ساخته می‌شود. این نوع میلگرد دارای آج ۵۰۰ و ۵۳۰ است.

میلگرد آجدار پیچیده چیست؟

به میلگرد آجدار مرکب یا A4، میلگرد آجدار پیچیده نیز گفته می‌شود. علت به کار بردن این عنوان، استفاده همزمان از آج مارپیچی و جناقی به صورت هفت و هشتی در کنار یکدیگر است.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.