وضعیت بازار فولاد چین در سال ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۳ چگونه بوده است؟ چین بزرگترین فولادساز جهان است که امروزه نقش مهمی در صنایع مختلف ایفا میکند. بنابراین بررسی وضعیت فولاد این کشور پرجمعیت میتواند چشمانداز روشنی از آینده صنعت فولاد به ما بدهد. به همین خاطر، در این گزارش قصد داریم تا به وضعیت بازار فولاد چین و نیز گزارش صادراتی این کشور در سال ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۳ بپردازیم. با ما در مجله کارآهن همراه باشید. برای خواندن ادامه مطلب، مجله کارآهن را دنبال کنید.
وضعیت بازار فولاد چین در سال ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۳
وضعیت بازار فولاد چین چگونه است؟ چین هر سال ظرفیت فولاد را افزایش داده و در عین حال مصرف ظاهری فولاد را کاهش میدهد. این کشور بزرگترین تولیدکننده فولاد در جهان است. بر اساس گزارش Global Energy Monitor، کشور چین دارای حدود ۵۰۰ کارخانه فولاد در انواع مختلف با ظرفیت کل حدود ۱.۱۷ میلیارد تن فولاد در سال ۲۰۲۳ بود.
فولادسازان چینی هر سال به تدریج ظرفیت تولید خود را افزایش میدهند، به ویژه در سال ۲۰۲۱ به ۱.۱۴۶ میلیارد تن، در سال ۲۰۲۲ به ۱.۱۴۹ میلیون تن و در سال ۲۰۲۳ به ۱.۱۷۳ میلیارد تن رسید. در عین حال، استفاده از ظرفیت در حال کاهش است. به طوری که با کاهش ظرفیت، مازاد ایجاد میکند. بنابراین، در سال ۲۰۲۱، این رقم ۹۰.۱ درصد، در سال ۲۰۲۲، ۸۸.۱ درصد و در سال ۲۰۲۳، ۸۶.۹ درصد بوده است.
تولید فولاد چین طی ۱۰ سال گذشته به تدریج در حال افزایش بوده است اما در سال ۲۰۲۰ به ۱.۰۶۵ میلیارد تن رسید و روند نزولی را آغاز کرد که در سال ۲۰۲۳ با ثبات ۱.۰۱۹ میلیارد تن در مقایسه با ۱.۰۱۳ میلیارد تن در سال ۲۰۲۲ به پایان رسید.
بیشتر بخوانید: افزایش ۱.۶ درصدی تولید فولاد چین در ابتدای سال ۲۰۲۴
صادرات فولاد چین در سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۳
در ادامه بررسی وضعیت بازار فولاد چین، به موضوع صادرات این کشور طی سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۳ میپردازیم. مصرف ظاهری فولاد در چین نیز طی دو سال گذشته رو به کاهش بوده است. به این ترتیب در سال ۲۰۲۱ حجم فولاد مصرفی به ۹۹۳.۸ میلیون تن، در سال ۲۰۲۲ به ۹۶۱.۵ میلیون تن و در سال ۲۰۲۳ به ۹۳۵.۵ میلیون تن رسید. یعنی طی ۳ سال کاهش به ۵.۹ درصد یا ۵۸.۳ میلیون تن دست یافت. دلیل اصلی این امر بحران در بازار املاک و مستغلات کشور است.
از آنجایی که میزان کاهش مصرف فولاد بسیار کمتر از تولید است، حجم زیادی از محصولات استفاده نشده صادر میشود. بنابراین، از سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۳، صادرات فولاد چین تقریبا دو برابر شد و به بالاترین سطح خود از سال ۲۰۱۶ رسید
صادرات فولاد چین در سالهای ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۳ به شرح زیر است:
- ۲۰۲۰: ۵۳.۷ میلیون تن
- ۲۰۲۱: ۶۶.۹ میلیون تن
- ۲۰۲۲: ۶۸.۵ میلیون تن
- ۲۰۲۳: ۹۴.۵ میلیون تن
آمار صادراتی گفته شده در سال ۲۰۲۳ ناشی از قیمت پایین محصولات فولادی در مقایسه با سایر کشورهای صادرکننده بود. همچنین تقاضای داخلی ضعیف به دلیل مشکلات در بخش ساخت و ساز، بخش مهمی از کاهش آمار صادرات فولاد چین است.
حجم اصلی بازار فولاد چین به مناطقی صادر شد که هیچگونه مانع تجاری برای آنها وجود نداشت. آسیای جنوب شرقی، خاورمیانه، آسیای جنوبی، آمریکای مرکزی و غیره، بیش از ۸۰ درصد از مقصد صادراتی فولاد چین را تشکیل میدهند.
در عین حال، صادرات فولاد به اتحادیه اروپا طی سه سال گذشته دستخوش تغییرات زیادی شده است. در سال ۲۰۲۱ به ۱.۶۱ میلیون تن و در سال ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ به ترتیب ۳.۱۸۴ میلیون تن و ۳.۱۸۱ میلیون تن بود.
اتحادیه اروپا از بازار فولاد خود از طریق سهمیهبندی واردات و اقدامات ضد دامپینگ محافظت میکند. با این حال، عرضه فولاد از چین به اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۲ سالانه ۹۷.۵ درصد رشد کرد و در سال ۲۰۲۳ با وجود محدودیتهای تجاری، ۰.۱ درصد سالانه کاهش یافت. این رشد ناشی از وضعیت دشوار صنعت فولاد اتحادیه اروپا پس از تهاجم تمام عیار روسیه به اوکراین بود.
بیشتر بخوانید: آمار تجارت آهن و فولاد چین و اوکراین
صادرات فولاد چین به ایالات متحده آمریکا
علاوه بر این، صادرات فولاد چین به ایالات متحده طی ۳ سال گذشته تغییر چشمگیری نداشته است؛ اگرچه شرایط سال ۲۰۲۲ نیز باعث افزایش محمولهها شد.
صادرات فولاد چین در سالهای ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۳ به ایالات متحده آمریکا به شرح زیر است:
- ۲۰۲۱: ۳۱۰ هزار تن
- ۲۰۲۲: ۴۲۰ هزار تن
- ۲۰۲۳: ۳۶۴ هزار تن
ایالات متحده کار بسیار بهتری برای محافظت از بازار داخلی خود در برابر محصولات چینی انجام میدهد. به ویژه جو بایدن رئیس جمهور آمریکا اخیرا به نماینده تجاری ایالات متحده دستور داد تا بر اساس بخش ۳۰۱ قانون تجارت ۱۹۷۴، بر ۱۸ میلیارد دلار واردات از چین، تعرفهها را افزایش دهند. این مرحله شامل افزایش نرخ تعرفه برخی از محصولات فولادی و آلومینیومی با مبداء چین از ۰.۰ تا ۷.۵ درصد به ۲۵ درصد طی سال ۲۰۲۴ است.
کلام آخر
در این گزارش به وضعیت فولاد چین در سال ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۳ پرداختیم. چین بزرگترین تولیدکننده فولاد در جهان است که در صورت رشد این محصول، میتواند نقش مهمی در صنایع پایین دستی زنجیره فولاد بگذارد. این موضوع به صورت معکوس نیز وجود دارد. یعنی اگر فولاد چین نتواند نیاز خود و جامعه فولادی جهان را تامین کند، باید منتظر پیامدها و چالشهای پیش رو بود. بنابراین در گزارش ارائه شده تلاش کردیم تا به وضعیت بازار فولاد چین طی ۴ سال گذشته بپردازیم .